9 Nisan 2012 Pazartesi

Suriyeli Gazeteci Yazar Halid Halife : " Ama yine de gönlüm suskunluğunuzun halkımın katledilişinin suç ortağı olmasına razı gelmiyor... "

Suriye yönetimi, Kofi Annan'ın hazırladığı plan uyarınca askerlerini şehirlerden çekmeye başladığını duyurdu. Ancak muhalifler, rejime bağlı güçlerin kentleri bombalamayı sürdürdüğünü, operasyonların, kırsal bölgelere kaydırıldığını söylüyor. Dünkü operasyonlarda en az 41 kişinin öldüğü bildirildi.10 Nisan'a kadar şehirlerden çekilme sözü veren Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, bazı bölgelerden askerlerini çektiğini bildirdi.



BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan dün BM Genel Kurulu'na verdiği brifingde, "Hükümet bana, İdlib, Zabadani ve Dera'dan kısmen asker çektiği bilgisini verdi." dedi. Bu çekilmenin henüz teyit edilmediğini vurgulayan Annan, şiddetin 'endişe verici' şekilde can almaya devam ettiğini bildirdi. Kofi Annan, Suriye'de taraflar arasında çatışmaların en geç 12 Nisan günü yerel saatle 06.00'da sona ermesini ve sahadaki komutanların bu yönde kesin emir vermelerini istedi. BM Güvenlik Konseyi de dün yapılan resmi toplantıda Beşşar Esed'e verdiği taahhüdü acil ve görünür biçimde yerine getirerek, 10 Nisan'a kadar şehir ve kasabalarda asker ve ağır silah kullanımını durdurmasını istedi. Bildiri, Annan planının Şam yönetimince uygulanmaması durumunda Suriye'ye karşı daha ileri adımlar atılması ihtimali artırdı.

Şam'ın çekilme açıklamasına rağmen Suriyeli muhalifler ise rejime bağlı güçlerin kentleri bombalamayı sürdürdüğünü, operasyonların, kırsal bölgelere kaydırıldığını söylüyor. Suriye ordusunun ülkenin kuzeybatısında bulunan İdlib kentine bağlı Binniş kasabası çevresinde geniş çaplı askerî operasyon başlattığı kaydedildi. Görgü tanıklarına göre, ordu birlikleri tanklarla Fua köyüne 7 kilometre uzaklıktaki Taftanaz kasabasına saldırdı ve onlarca kişiyi öldürdü. Yerel kaynaklar, iki Türk gazetecinin alıkonulduğu Fua köyünün de operasyon alanı içinde olduğunu belirtti

'Bebeğim o kadar aç ki ağlamaya bile mecalsiz'

Suriye'de haftalardır bombaların hedefi olan Humus'ta insanlık dramı yaşanıyor. Operasyonlar sonrası ailelerini kaybeden yüzlerce çocuğun yetim kaldığı şehirde, gıdasızlıktan bir deri bir kemik kalan çocuğunu hastaneye getiren Humuslu bir annenin feryadı bölgedeki içler acısı durumu ortaya koyuyor. Üç oğlunu saldırılarda kaybettiğini söyleyen Suriyeli anne, birkaç aylık bebeğini göstererek, "Çocuklarımız açlıktan ölüyor. Burası Afrika değil. Araplar, Müslümanlar ve tüm insanlık. Hepinize yazıklar olsun! Şimdi bu çocuğa nereden süt bulayım! O kadar aç ki ağlamaya bile mecali yok." şeklinde dert yanıyor.



Gazeteci Yazar Halid Halife - Şam /SURİYE

Suriye'den dünyaya! Suriye'den dünyaya!
Dünya beni duyuyor musun ?

Dostlarım, dünyanın her bir yanında bulunan gazeteci ve yazar arkadaşlarım. Özellikle Rusya ve Çin'dekiler, sizlere halkımın maruz kaldığı soykırımı bildirmek istiyorum. Bir haftadan bu yana Suriye rejimi güçleri saldırılarını devrimci şehirlere, özellikle Humus başta olmak üzere Zabadani, Şam banliyöleri, Resten, Medaya, Barada Vadisi, Ayn-el Feyca, İdlip, Cebeli Zaviye gibi beldelerde yoğunlaştırdılar. Ve ben bu satırları kaleme aldığım esnada aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 1000’den fazla insanımız şehit düşmüş ve yüzlerce ev sakinlerinin başlarına yıkılmıştı.
Ve dünyanın bu yaşananlar karşısındaki körlüğü katil rejime barışçıl devrimin tasfiyesi yolunda eşi benzeri olmayan bir güç kullanma cesareti vermiştir. Rusya, İran ve Çin'in bu rejimİ açıkca desteklemeleri ve dünyanın güpegündüz işlenen cinayetler karşısındaki sessizliği 11 aydır halkımın her gün daha çok ölmesi sonucunu doğurmuştur.
Ancak özellikle geçen hafta, 2 şubat tarihinden bu yana toplu katliam ve soykırım tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır. Halidiyye Katliamı gecesi köy, kasaba ve şehir merkezlerinde caddelere dökülen yüzbinlerce Suriyeli, cuma gecesinden, cumartesi gün ışıyıncaya değin, elleri semaya uzanmış göz yaşları içerisinde dualar etmekteydiler. İşte bu, yürekleri yarıp paramparça eden ve Suriye'de yaşanan insanlık trajedisini dünyanın kalbine koyup bırakan net bir görüntüydü. Yetim bırakılmışlığımızın ve terkedilmişliğimizin apaçık bir resmiydi. Sadece ekonomik yaptırımlar ve siyasi konuşmalarla yetinmek bu katil rejimi durdurmayacak ve kan banyosu yapan tanklarını dizginlemeyecektir.
Kesin olan şudur ki, tertemiz göğüsleriyle ve türküleriyle ölümü göze almış halkım şimdi, tam da şu sıralar toplu kıyımlarla karşılaşmaktadır, tıpkı devrimci şehirlerimizin dünya devrimler tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde kuşatıldığı gibi. Bu şehirlerde sağlık personelinin yaralılara müdahalesi engellendiği gibi şehir hastaneleri inanılmaz bir soğukkanlılıkla bombalanıp yerle bir ediliyor. Yardım kuruluşlarının bu şehirlere girmesine izin verilmiyor ve telefonlar kesik. Yiyecek ve ilaç girişi yasak olduğu gibi bir kanama bandajı ya da Cetamol gibi basit malzemeleri farklı yollarla şehirlere sokmaya çalışmak, bir gün detaylarını öğrendiğinizde dehşete düşeceğiniz şekilde işkenceler uygulanan zindanlara tıkılmanıza neden oluyor.
Yakın dünya tarihi Suriye'li devrimcilerin tüm şehir ve kasabalarda sergilediğince bir yiğitlik, cesaret ve kahramanlığı görmediği gibi, katliamlara ve bir halk soykırımına ortak olmak şeklinde kabul edilebilecek bir suskunluk ve vurdum duymazlığa da şahit olmamıştır.
Benim halkım, barış, kahve ve müzik halkıdır. Umarım tüm bunları bir gün tadarsınız. Gülleri ve nefis rayihalarını bir gün koklarsınız. Ancak bilmelisiniz ki işte tam bu sıralarda dünyanın kalbinde bir soykırım söz konusudur ve tüm dünya dökülen kanımıza ortaktır.
Takdir edersiniz ki, bu zorlu koşullar altındaki seslenişimde her şeyi ifade edebilmem mümkün değil. Ancak umudum, halkıma destek ve dayanışma yolunda uygun gördüğünüz her şekilde harekete geçmenizdir.
Biliyorum yazmak çaresiz ve çıplaktır, Rus silahları kurşunları, şehirlerimizi ve masum sivil insanlarımızı bombalayan tankları karşısında.

Ama yine de gönlüm suskunluğunuzun halkımın katledilişinin suç ortağı olmasına razı gelmiyor.."



Kuveyt'ten Özgür Suriye Ordusu'na destek
Kuveyt Meclisi, Özgür Suriye Ordusu'nu destekleme karı aldı



Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Kuveyt Meclisi'nden Özgür Suriye Ordusu'na destek geldi.

Kuveyt Meclisi, Suriye rejimine karşı silahlı mücadele yürüten Özgür Suriye Ordusu'nu destekleme karı aldı. Meclis ayrıca, hükümetten Esad rejimiyle ilişkileri kesmesini istedi.

Meclisin bugün kabul ettiği tasarıda, Beşar Esad'ın, halkına karşı işlediği suçlardan yargılanması çağrısı yaptı.

Davutoğlu'ndan kritik Suriye açıklaması


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile ilgili Tunus'ta oluşturacakları uluslararası platformda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ndeki vetolardan oluşan boşluğu dolduracaklarını söyledi

Toplantıda Suriye ile ilgili çağrıları güçlü şekilde yapacaklarını belirten Davutoğlu, "Suriye rejimi üzerinde bu rejime destek veren ülkeler nezdinde ki girişimlerimizin dozunu artırmaya kararlıyız." dedi.


Bakan Ahmet Davutoğlu, G-20 toplantısı için Meksika'ya gitmeden öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı. Tunus'ta Suriye ile ilgili geniş katılımlı uluslararası bir platform oluşturacaklarını kaydeden Davutoğlu, "BM Gevenlik Konseyi'ndeki vetolardan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmaya kararlıyız. Biz Tunus'ta yapılacak toplantıyla bu çağrımızı daha güçlü şekilde yapacağız. Suriye rejimi üzerinde bu rejime destek veren ülkeler nezdinde ki girişimlerimizin dozunu artırmaya kararlıyız. Burada çıkacak olan çağrılar karşılıksız kalmaz." diye konuştu. (Sürecek)

CİHAN HABER

2 Nisan 2012 Pazartesi

Doğa için çal 4





____________________________________________________________

Mehmet Erdem - Dünya Dönüyor




____________________________________________________________

Mehmet Erdem - Herkes Aynı Hayatta




____________________________________________________________

Mehmet Erdem - Bir harmanım bu akşam



____________________________________________________________

Mehmet Erdem - Hayat Bu