24 Haziran 2011 Cuma



Saz virtüözü Ümit Yılmaz

1973 yılında İstanbul’da doğan Ümit Yılmaz aslen Sivas Divriğili. 5 yaşında babasının müziğe olan yeteneğini farketmesi üzerine kendisine aldığı cura bağlama ile ilk eğitimine başlayan Yılmaz 1981 yılında özel “ASM” müzik okuluna girdi. İrfan Kurt’tan sekiz yıl süren solfej, repertuar ve bağlama eğitimi aldı.

1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi “Türk Müziği Devlet Konservatuarı”nın “Çalgı” bölümünü kazanan Ümit Yılmaz Ortaokul, lise, üniversite ve lisansüstü eğitimini burada tamamladı.

Ümit Yılmaz lise öğrencisiyken, yöneticiliğini yaptığı “Telden Dile Müzik Merkezi”nde bağlama dersleri vererek başladığı müzik kariyerine 1994 yılında okul arkadaşlarıyla birlikte “Kent Ozanları” adlı bir müzik grubu kurarak devam etti.

1998 yılında “Kent Ozanları” gurubu “Güllerin İçinde” isimli ilk albümünü yaptı. Bu albümün yapımcılığını Ümit Yılmaz’ın uzun yıllar bağlamasıyla eşlik ettiği yakın dostu Ahmet Kaya üstlendi.

Ahmet Kaya, Levent Yüksel, Erol Parlak, Sabahat Akkiraz, Servet Kocakaya, Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Aşık Mahsuni Şerif gibi bir çok sanatçıya stüdyolarda, albüm kayıtlarında, yurtiçi-yurtdışı konser ve festivallerde bağlamasıyla eşlik etti.

2001 yılında “Haliç Üniversitesi Konservatuarı”nda öğretim görevlisi olarak bağlama dersleri vermeye başlayan Yılmaz, dokuz yıldan bu yana akademik kariyerine burada devam etmektedir.
2003 yılında yaptığı “Sen Olmasan...” adlı ilk solo albümüyle bağlamacılığının yanısıra yorumculuğuyla da müzikseverlerin karşısına çıktı.

2005 yılında Kent Ozanları, “Yedi Yıl Sonra” isimli albümlerini yaptılar.
“Seyhan Müzik” yapımcılığında piyasaya çıkarılan bu albüm grubun ikinci çalışması oldu.

2009 yılında yapmış olduğu “Parmaklarımın Ucunda” isimli enstrümantal albümünün tüm gelirini “Özürlüler Vakfı”na bağışlayarak DMC etiketi altında müzikseverlerin beğenisine sundu.

2010 yılında albümleri, söz ve beste çalışmaları, sosyal sorumluluk projelerine desteği aynı zamanda kültürümüzün özü olan bağlamayı yeni nesillere aktaran eğitimci bir virtüöz olarak “Avrupa Gazeteciler Derneği” (AGD ) tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen
Ümit Yılmaz, ödülünü AB Parlamenterler Birliği Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun elinden aldı.

2011 Yılında “Parmaklarımın Ucunda” isimli enstrümantal albümüyle internet medyasının en önemli sitelerinden olan Magazinci.com tarafından yılın sosyal sorumluluk albümü olarak Magazinci.com Özel Ödülüne layık görüldü.

Ümit Yılmaz halen bağlama hocası olarak Haliç Üniversitesi’nde devam etmekte ve Doktorasını yapmaktadır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buraya soru veya görüşlerinizi yazabilirsiniz!